Crna Gora – privlačna za strane investitore

Crna Gora – Informacije o zemlji
Crna Gora se nalazi u Jugoistočnoj Evropi, obalom dugom 293 km izlazi na Jadransko more, a graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom I Hercegovinom I Srbijom na sjeveru, Kosovom I Albanijom na istoku I jugu I ima 620 029 stanovnika. Jezik kojim se govori jeste crnogorski (ili srpsko-hrvatski), vlauta je euro što predstavlja glavnu prednost u razmjeni sa Evropom.

Zemlja u punom razvoju

Otkad je postala nezavisna 2006. godine, Crna Gora, bivša zemlja Jugoslavije, preduzela je suštinske ekonomske reforme. Nakon mračnih godina koje su povezane sa geopolitičkom situacijom na Balkanu I brojnim regionalnim sukobima, rast se polako ostvaruje; godine 2007 iznosio je 10.7%, a 2008 6.9% (realan rast BDP). Ovaj napredak ostvaren je povećanjem broja usluga (67% BDP); turizam takođe igra veliku ulogu; svjetska finansijska kriza i ekonomska krize nijesu zaobišle ni Crnu Goru na čiji ekonomski rast mnogo utiču strane investicije, kojih je nešto manje u periodu recesije. Industrija je lagano opadala u Crnoj Gori, zbog ulaganja u modernizaciju; poljoprivreda, šumarstvo, infrastruktura, energija, prehrambena industrija jesu sektori sa stvarnim potencijalom za produktivne investicije.

Ogroman turistički potencijal

Crna Gora je postala vrlo popularna destinacija za putovanja (1.3 miliona posjetilaca u 2011. godini, što je znatno više u odnosu na 2010. godinu) koja podstiče stvaranje brojnih struktura koa što su hoteli, restorani, putničke agencije i razvoj infrastrukture, saobraćaja, energija, vode… Kao rezultat ovog razvoja, otvaraju se nova radna mjesta i u Crnoj Gori je zabilježen rast životnog standarda jer je Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika porastao za 2.66% tokom posljednjih pet godina.

Jak porast stranih investicija

Direktne strane investicije igraju veliku ulogu u razvoju zemlje. Danas postoji nekoliko velikih projekata koji su realizovani. Prvo Eurescom iz Njemačke koji je proširio telefonsku mrežu I internet. Najprije je bila ciljana Srbija, ali ovo preduzeće je odabralo Crnu Goru kako bi moglo lakše da komunicira. Magyar Telecom u Mađarskoj i Deutsche telekom u Njemačkoj uložili su u domaće preduzeće Crnogorski Telekom 2007. godine koje sada posluje kao T-Com i T – mobile. Zatim, kada se radi o hotelijerstvu, Aman Resort Singapur je stigao u Crnu Goru da od ostrva napravi Villa Montenegro; ovo je mjesto koje posebno posjećuju slavne ličnosti zbog ljepote, arhitekture, prijatnog osjećaja. Tu je I Miločer, sa hotelima sa 5 zvjezdica. Tu je I Porto Montenegro; smješten u Kotorskom zalivu (mjesto pod zaštitom UNESCO-a) predstavlja jednu od rijetkih marina koja prima mega jahte, među kojima su neke od najljepših u svijetu. Ovo mjesto izgradio je kanadski milijarder Peter Mank I tu se nalaze restorani, kafići I radnje. Projekat je finansiralo nekoliko investitora iz Francuske, Ujedinjenog kraljevstva i Rusije. Ne treba zaboraviti ni brojne hotelske komplekse kao sto su Splendid, Avala resort, Bianca … koje su privatizovali strani investitori a koji su renovirani i pretvoreni u hotele sa 4 i 5 zvjezdica. U toku su neki važni projekti poput preseljenja na Lušticu egipatskih investitora Orascom Development I izgradnja luksuznog kompleksa Plavi Horizonti blizu Tivta koju finansira Quatari Diar.

privlačna zemlja za strane investitore

Postoji nekoliko prednosti ulaganja u Crnu Goru. Strana preduzeća koja bi željela da posluju u Crnoj Gori imaju ista prava kao i domaća preduzeća a postupak osnivanja preduzeća je brz i jednostavan. Poslovni jezik je engleski, domaća valuta je euro, poreski sistem je jedan od najkonkurentnijih u Evropi (9%) a zemlja raspolaže stručnom radnom snagom. Zemlja je demokratski i politički stabilna, zvanični kandidat za ulazak u Evropsku Uniju, biće bez sumnje sljedeća zemlja iz regiona koja će ući u Uniju poslije Hrvatske. Na samo dva sata leta od glavnih evropskih gradova, Crna Gora uživa ekonomsku slobodu a razni privlačni sektori su finansije, turizam, energija, staranje i zdravlje, poljoprivreda i nekretnine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *