Da li je pranje novca ozbiljan problem u Crnoj Gori

Evropska policijska kancelarija (EUROPOL) ukazala je u najnovijem izveštaju za Crnu Goru da je pranje novca ozbiljan problem i da Crna Gora spada u rang „najbitnijih perionica novca“.

Europol upozorava da Crna Gora „ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen novac ubacuje u legalne tokove i poslove“, piše u

Kontrola pranja novca
Razni načini pranja novca

izveštaju te organizacije u koji su imale uvid podgoričke Dnevne novine.

„I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su ruski tajkuni čije je poslovanje godinama sumnjivo evropskoj policiji“, piše u izveštaju.

Navodi se da nelegalno zaradjeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na crnogorskom primorju.

„Crna Gora je ruskim tajkunima bila zanimljiva destinacija na kojoj su mogli raditi, mahom baveći se pranjem novca“, piše izmedju ostalog u izveštaju Europola o Crnoj Gori.

U izveštaju se konstatuje da je Crna Gora na raskršću puteva droge i da je deo takozvane balkanse rute.

„Crnogorski smer je zanimljiv krijumčarima radi slabijeg nadzora, ali i mogućnosti podmićivanja carinskih i policijskih kontrola“, piše u izveštaju i dodaje se da krijumčari koriste luke na Jadranu za šverc narkotika poput kokaina.

Kriminalne grupe, prema izveštaju Europola, zaradjeni novac peru ulaganjem u legalne tokove.

U izveštaju je posebno ukazano na „upletenost podzemlja u različite vrste ekonomskog kriminala i prevare“.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/377724/Izvestaj-Europola-Pranje-novca-ozbiljan-problem-u-Crnoj-Gori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *