Kako da zaradite KEŠ!

Radite već neko vreme za tuđ džep, pa ste pomislili što ne bi otvorili kompaniju pa radili za samog sebe. Znate dosad da otvaranje kompanije košta 20 zlatnika i da je treba otvoriti preko organizacije koja košta još 5 zlatnika, ali koju industriju izabrati?

Pre svega, ako mislite da vodite kompaniju sa minimum minimuma, lend kompanije odmah stavite po strani. Za profitabilnu lend kompaniju vam treba barem 100 golda, a te pare trenutno možete da zaradite samo ako vam neko dostavi pass od NBS-a. Dakle svoju

pažnju ćete usmeriti na manufakturing i house industriju. Ako ne znate tačno šta radite, najbolje vam je da uložite u oružarnicu ili pekaru, pošto su ovo najveće industrije i one ne smeju da zapadnu u

Lakše je novac zaraditi nego sačuvati
Ako ste štedljivi, možete imati novac

krizu. Ukoliko se i desi da ih zahvati kriza, vrlo brzo se to odrazi na visinu plata manufakturing radnika, tako da ovi proizvođači ne odlaze u minus (osim ako ne znaju da posluju).

Da vam se ne bi deslio da ostvarujete gubitke, potrebno je da znate nekoliko osnovnih stvari o poslovanju. Pre svega je potrebno da pojeftinite svoju proizvodnju što je više moguće. Resurse za svoju kompaniju je bolje kupovati u drugoj državi gde su jeftiniji i preko doniranja dostaviti kompaniji. Resurse mogu da kupe samo kompanije i organizacije. Na ovoj stranici možete da vidite u kojoj državi su najjeftiniji resursi za vaš proizvod. Kada izaberete pogodnu državu, preselite u nju vaš org i kupujte na marketu najjeftinije resurse. Kada kupite 20 jedinica određenog resursa, otićićete na stranicu vaše kompanije i preko opcije „donate raw“, donirati ih u kompaniju.

Koji su najjeftiniji resursi? Odgovorićete mi da su to oni u vrhu liste jel tako, ali nisam na to mislio. Mnogi početnici ne znaju da kvalitet resursa koji kupujete nije uslovljen kvalitetom robe koju proizvodite. Dakle ako proizvodite Q1 oružje ne morate da kupujete Q1 gvožđe. Resursi se na tržištu rangiraju po kvalitetu, ali kada ih ubacite u

Koliko keša imate
Ipak više volite keš

kompaniju oni se svi preračunavaju u osnovne jedinice. Dakle Q1 resursi će vam dati 1 x broj jedinica koje kupite, Q3 resursi će vam dati 3 x broj jedinica koje kupite i tako dalje. Znači, kada kupujete neki resurs prvo ćete na marketu pregledati kolike su cene za svaki kvalitet resursa, pa ćete izračunati koji je najjeftiniji po kupljenoj jedinici. Obično su to Q3 resursi, ponekad Q2, Q4 ili Q5, ali Q1 gotovo nikad.

Pored cene resursa, treba da se pobrinete da uposlite što jeftiniju radnu snagu. Najjeftinija radna snaga u odnosu na proizvodnju je ona sa skilom 1 i 2. Ovi radnici nemaju veliku produktivnost, ali ćete na njima ostvariti najveći profit po proizvedenoj jedinici. E sad, razlog zašto mnogi izbegavaju ove radnike je taj što su oni neupućeni u igricu i imaju nizak wellness, ali ukoliko im posvetite dovoljno pažnje i objasnite im kako da igraju oni će postati vrlo isplativa radna snaga.

Pored ovoga treba obratiti pažnju na još mnogo sitnica, kao što je vreme kada treba prodavati svoju robu kako bi je prodali po što većoj ceni dal se radilo o periodu u toku dana, ili o periodu od nekoliko dana, način kako da preko MM-a izvadite pare iz kompanije i ne platite državi inkam porez, način kako da odaberete najbolje radnike, mesto gde treba da otvorite kompaniju i slično; u ovom članku za to nema mesta. Ako se u budućnosti odlučim da napišem tutorijal o vođenju kompanija, sve ove detalje ću potanko obraditi.

Preprodaja

Pod preprodajom podrazumevam sve aktivnosti koje se tiču isključivo trgovine, tj. kupovinom gotove robe po jednoj ceni i njenom prodajom po višoj ceni. Ovu vrstu aktivnosti bih mogao da nazovem i zarađivanjem na tuđoj muci. Dakle preprodavati možete resurse, gotove proizvode ili kompanije.

Preprodaja resursa i gotovih proizvoda se obično zove Crna Berza. Suština je u tome da nađete zainteresovanog kupca kome ćete po većoj ceni prodati neku robu koju ste kupili po nižoj, dok će njemu

Kako izbeći bankrot
Bankrot

vaša niža cena opet biti jeftinija od onog što može da nađe na domaćem marketu. Kupce možete naći na četu (koristan domaći kanal je #eprofit), među vašim prijateljima ili objavljivanjem oglasa u reklamama ili novinama. Pravilo kod prodaje na BM-u (crnoj berzi) je da kupac vama prvo donira zlato, a posle toga vi njemu robu. Ukoliko se radi o većim količinama zlata, možete se međusobno obezbediti potpisivanjem ugovora na forumu.

Mnoge velike proizvođače gotovih proizvoda mrzi da sami vrše donacije sirovina u svoje kompanije, pa ćete ukoliko steknete njihovo poverenje, ovaj posao moći da obavljate mesto njih za odgovarajuću nadoknadu. Taj proces se vrši onako kako sam to objasnio u delu vezanom za kompanije, a možete prodavati resurse iz svoje kompanije (ukoliko je imate) ili iz onih kompanija koje nude najjeftinije resurse u celom svetu. Ukoliko se ozbiljuno budete bavili ovime, nije lose da posedujete više organizacija koje ćete držati u nekoliko država sa jeftinim resursima, i nećete morati svaki čas da ih selite.

Isti je slučaj sa manufakturing proizvodima, možete kupovati proizvode iz svoje kompanije pa ih preprodavati putem doniranja, ili kupovati tuđe proizvode u državama gde su oni najjeftiniji pa ih prodavati tamo gde su skupi u odnosu na zlato. U suštini, svoje kupce ćete nalaziti uglavnom među svojim sunarodnicima, jer ljudi izbegavaju ovakvu trgovinu sa strancima zbog prevara. E sad, kad je reč o prodavanju sopstvenih proizvoda preko crne berze, tu postoji trik da se proizvodi izvuku iz kompanije a da se ne plati VAT porez. To se radi tako što postavite vaš proizvod da se prodaje po minimalnoj ceni, a onda brže bolje pokušate da ga otkupite sa tržišta, pre nego što to uradi neko ko se slučajno tu zatekao. Neretko se dešavalo ljudima da ostanu bez svoje robe. Čak postoje i oni igrači koji rifrešuju stranice marketa, čekajući nekog crnoberzijanca da pokuša da izvuče svoju robu.

Kada je reč o preprodaji kompanija, cilj je da na tržištu nađete neku jeftinu kompaniju, da pošaljete svoju organizaciju u tu državu i kupite je, a potom je ponovo bacite na tržište po većoj ceni. Usput, ako je potrebno, možete malo i da uložite u nju kako bi je učinili vrednijom, recimo da zaposlite deset kvalitetnih radnika i da je napunite resursima za nekoliko dana, kako novi gazda ne bi morao da se muči. Ovakve kompanije prodaju nesrećnici kojima je hitno potrebno zlato, čija se kompanija nalazi u regiji koju je upravo preotela druga država ili oni koji su se oprobali u biznisu, ali su zaključili da to nije za njih i žele što pre da se otarase tog zla i da novac iskoriste za nešto pametnije (recimo Q5 kuću :)).

Monetary market

Menjanje novca na berzi vam može doneti dobru zaradu sa vrlo malo uloženih sredstava. Suština zarađivanja mešetarenjem je da najpre prodate zlato i kupite recimo dinare po jednoj ceni, a da ih potom prodate po drugoj i zaradite jedan, dva, pa i više procenata srazmerno

zlatu koje ste uložili. Problem leži u tome što masa drugih igrača pokušava isto, tako da se na berzi napravi red na koji treba da čekate danima, a kada na kraju i dođete na red može se desiti da prodate sasvim malo od postavljenog novca, jer ponude nakon 5 dana od postavljanja ističu.

Ukoliko želite da se bavite profesionalnim mešetarenjem morate unapred postavljati vaše ponude, koje će „sazrevati“ (dolaziti na prvo mesto) nedugo pre isteka petog dana od trenutka postavljanja. Kako to rade iskusni mešetari možete videti ukoliko pregledate dvadesete ili

Koliko imate kartica
Da li više volite karticu

tridesete stranice dinarskih ponuda MM-a. Ja vam ne mogu detaljno objasniti kako se ovo tačno izvodi, pošto je i meni svojevremeno jedna osoba to rekla u poverenju. Uglavnom, berza vam omogućava da korišćenjem jednostavnog šablona zaradite jako puno novca, ali će vam zauzvrat tražiti jako puno vremena, pa ćete se na kraju možda zapitati čemu sve to?

Pozajmice ili zelenašenje

Vrlo lak način da zaradite novac je pozajmljivanje zlata drugim igračima. Neki to zovu bankarstvom, neki zelenašenjem, suština je da svoje zlato pozajmite sa interesom i kasnije pokupite kamatu. Da vas posle nekog vremena vaši dužnici ne bi zaboravili, obavezno je kod ovakvih poslova napraviti ugovor na forumu i usloviti dužnika trajnim banom ukoliko vam na vreme ne vrati novac. Iskren da budem, ovakav način poslovanja me nikad nije interesovao, tako da vam ne mogu reći kako se trenutno kreću kamatne stope, ali znam da se do pre nekog vremena zlato pozajmljivalo sa kamatom od 15% na mesečnom nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *